5 Tips voor minder afleiding

De grootste lek van jouw productiviteit is afleiding. Collega’s die aan jouw bureau staan, de kat die op het toetsenboord loopt, jouw partner of de kinderen, maar ook pingeltjes zoals nieuwe e-mails, whatsappjes, chatberichten vanuit teams. Kortom, voldoende afleidingen om maar uit die werkflow te komen. Mark Tigchelaar schrijft hierover in zijn verschillende boeken, zoals het boek Focus.

Hieronder wat praktische tips, die mij momenteel helpen in mijn dagelijks leven om wél te kunnen focussen.

 

Tip 1: Doe Een Koptelefoon Op

Niet iedereen heeft Apple budget. Gelukkig zijn er anno 2023 al heel veel nieuwe betaalbare oordopjes (vanaf € 25) beschikbaar met Active Noise Cancelling. Als je het een keer geprobeerd hebt, wil je niets anders meer.

Ik gebruik zelf de app Endel. Dit is een app die op alle gangbare platformen van devices (behalve windows) verschillende soundscapes heeft: om een powernap te doen, maar ook om te focussen. Als ADHD-er geeft me dat soms net de ruis die nodig is, maar soms ook de focus die nodig is. Het zorgt ervoor, dat ik lekker geconcentreerd door kan werken.

 

Tip 2: Visualiseer jouw doel!

Vanuit de GTD® methode is het normaal om de gewenste uitkomst van een actiepunt goed in het vizier te houden.

Als je net zo snel afgeleid bent als ik, helpt het om in het zicht je gewenste uitkomt zichtbaar te houden. Dat kan tekst zijn, of een plaatje. Hoe ziet het er uit als je klaar bent met jouw taak of opgave? Voor nog geen tientje heb je al een setje (whiteboard, stift en wisser).

Een designtip die ik laatst kreeg was om de muur achter mijn bureau/monitor(en) zwart te verven. Niet met gewone verf, maar met schoolbordverf, zodat je er op kunt schrijven met krijt (en weer uitwissen).

 

Tip 3: deel of je gestoord kan worden of niet

Soms zit ik lekker met mijn koptelefoon heel erg gefocust naar een teamsoverleg te luisteren. Ik zet standaard al mijn microfoon op mute en dan lijkt het wel of ik gewoon aan het netflixen ben voor mijn omgeving. In teams wordt je status al geupdate, maar in real life is dat wat moeilijk, of toch niet:

Er zijn verschillende “niet storen systemen”, zoals een ledlampje op de hoek van je laptop, maar ook een ronde lamp die je op het hoekje van jouw bureau kunt zetten. Een goedkoper alternatief is natuurlijk een deurhanger met “niet storen”.

Tip 4: Zet alle notificaties uit

Tsja, je e-mail slechts twee keer per dag checken doe je natuurlijk al als ervaren GTD-er, maar ongemerkt krijg je nog wel een trilling, piepje of pop-up. Zet ze uit!

Hier voor hoe je jouw Apple producten even op stil zet om afleidingen te voorkomen: IOS (vergeet jouw Apple watch niet!)

Maar ook in Windows kan dat gemakkelijk. Of misschien alleen in Outlook.

 

Tip 5: Plan jouw pauzes

Je kunt je langer concentreren als je soms even pauzeert. Soms kun je net even te lang doorgaan, waardoor het nog moeilijker wordt de focus te herpakken. 

Het handigste om met een timer te werken. Het liefste zonder tikken, maar ook zodat het niet afleid. Een zandloper van 30 minuten is soms wat kostbaar, maar kan een waar kunstwerk op je bureau zijn. Een representatief alternatief kan een digitale kookwekker zijn, of gewoon eentje van iets meer dan vijf euro.

Kortom, focus houden kan gemakkelijker worden met deze vijf tips. Meer tips, of gewoon de basis op orde door een Getting Things Done® training? Kijk op www.davedirks.nl.

Over de auteur

Dave Dirks is gecertificeerd Getting Things Done® trainer, gediplomeerd coach en beschrijft zichzelf als professionele stuiterbal. Met zijn Rotterdamse directheid en brede ervaring (van de zorg tot en met defensie en van de werkvloer tot bestuurlijk niveau) helpt hij graag mensen en teams meer uit zichzelf te halen.