Film review: The Wisdom of Trauma

Een "must See!"

Wat een inspirerende documentaire is dit. Het lijkt alsof onze maatschappij sommige zaken zo complex heeft gemaakt en “rationeel”, dat we helemaal los zijn gekomen van ons gevoel. Een echte aanrader! Laat je insipreren.

“The Wisdom of Trauma” is een documentairefilm uit 2021, geproduceerd en geregisseerd door de Zwitserse filmmaker and psychotherapeut Franz Ruppert. De film richt zich op het begrijpen van trauma, de impact ervan op het individu en de samenleving, en de mogelijke manieren om ermee om te gaan en te helen.

De film combineert interviews met experts op het gebied van trauma, inclusief psychologen, neurowetenschappers, psychotherapeuten, en traumaslachtoffers. De interviews bieden inzicht in de fysieke, emotionele en psychologische aspecten van trauma en hoe het kan leiden tot langdurige negatieve effecten op iemands welzijn.

Daarnaast benadrukt de film ook de noodzaak om het trauma te erkennen en aan te pakken als individuen en als samenleving. Het stelt dat alleen door het erkennen van de oorzaken en gevolgen van trauma, en door het creëren van een ondersteunende omgeving, het mogelijk is om te helen en een gezonde en evenwichtige samenleving op te bouwen.

Over het algemeen is “The Wisdom of Trauma” een informatieve en ontroerende documentaire die een diepgaand begrip biedt van trauma en hoe het ons kan beïnvloeden. De film geeft ook hoop en perspectief door te benadrukken hoe we trauma kunnen overwinnen en een betere toekomst kunnen opbouwen.

“Trauma is not what happens to you. Trauma is what happens inside you, as a result of what happens to you.”
Gabor Maté
Arts
“So much of what we call abnormality in this culture is actually normal responses to an abnormal culture. The abnormality does not reside in the pathology of individuals, but in the very culture that drives people into suffering and dysfunction.”
Gabor Maté
Arts

De documentaire draait om Gabor Maté. Hij is een Canadese arts, schrijver en spreker, die bekend staat om zijn werk op het gebied van trauma, verslaving en stressgerelateerde aandoeningen. 

In de documentaire deelt Maté zijn inzichten en ervaringen op basis van zijn jarenlange werk met mensen die lijden aan verslaving en trauma. Hij bespreekt de onderliggende oorzaken van trauma en hoe het kan leiden tot verslaving en andere gezondheidsproblemen. Hij benadrukt ook hoe het oplossen van trauma een essentiële stap is om verslaving te overwinnen en een gezond en bevredigend leven te leiden.

Maté deelt ook zijn persoonlijke ervaringen met trauma en hoe dit zijn eigen leven heeft beïnvloed. Zijn persoonlijke verhalen en inzichten helpen om de complexiteit van trauma te illustreren en de kijker te inspireren om hun eigen trauma te onderzoeken en te helen.

De film “The Wisdom of Trauma” is voor een kleine bijdrage te kijken via de website: https://thewisdomoftrauma.com/

Mijn systeem werkt zo, dat als ik geïnspireerd raak, ik YouTube helemaal afstruin naar filmpjes die er mee te maken hebben. En  Gabor Maté heeft wat afgepraat in zijn leven, YouTube staat er vol mee. Hieronder een kleine verzameling, maar klik vooral door. Hier zijn youtubekanaal: https://youtube.com/@drgabormate9132

Mocht je er liever over lezen, onderaan deze pagina een overzicht van zijn laatste vier boeken!

Laat je inspireren!

Het verstrooide brein - ADD begrijpen en helen

In ‘Het verstrooide brein’ helpt Gabor Maté je om ADD te begrijpen en er beter mee om te gaan. Een optimistisch boek dat voor veel mensen de puzzelstukjes op hun plek laat vallen. Het verstrooide brein van Gabor Maté is een must-read voor wie ADD (Attention Deficit Disorder) heeft, en voor wie iemand kent met ADD. Zie je ADD als aandachtstekortstoornis of als een creatief brein? Het verstrooide brein is van binnenuit geschreven door een arts die zelf ADD (Attention Deficit Disorder) heeft. Hiermee biedt Gabor Maté een verrassend perspectief op ADD en een andere benadering om kinderen en volwassenen te helpen die leven met de uitdagingen die ADD met zich meebrengt.

Hongerige Geesten - De psychologie van verslaving

'Hongerige geesten' van Gabor Maté legt uit dat alle verslavingen ontstaan uit trauma en dat iedereen op zoek is naar verdoving en verlossing. Ongeacht ons patronen van verslaving, is ons gedrag vergelijkbaar met dat van zwaar verslaafden. Maté betoogt dat trauma, vaak door generaties heen doorgegeven, verantwoordelijk is voor emotionele en spirituele leegte en vroeg of laat verslavende afhankelijkheid veroorzaakt. Hij overtuigt ons te breken met deze keten door onze trauma's te helen in plaats van naar een verlossing van buitenaf te zoeken en leert dat zelfinzicht en het openen van ons hart de weg naar genezing zijn.

De mythe van normaal - Over trauma, ziekte en heling in een toxische maatschappij

In 'De mythe van normaal' laat Gabor Maté zien wat 'normaal' in een toxische maatschappij betekent voor trauma, ziekte en heling. In De mythe van normaal, over trauma, ziekte en heling in een toxische maatschappij ontleedt Gabor Maté de onderliggende oorzaken van onze fysieke en emotionele malaise, en legt hij verbanden tussen ons persoonlijk lijden en de druk van het jachtige bestaan. Wij zijn geneigd te geloven dat ‘normaal’ gelijk staat aan ‘gezond zijn’. Maar hoe gezond is die norm nu echt? Maté ontdekte dat de gangbare definitie van ‘normaal’ niet juist is: vrijwel alle ziekte is een natuurlijke weerspiegeling van het leven in een ongezonde samenleving, waarin gezondheidszorg steeds verder van onszelf af is komen te staan. In dit inzichtrijke en invoelende boek laat hij ons zien dat de sleutel tot genezing ligt in het herstel van onze medemenselijkheid en het omarmen van onze authenticiteit, ongeacht de maatschappelijke verwachtingen.

Wanneer je lichaam nee zegt - Verborgen stress en de gevolgen voor je gezondheid

'Wanneer je lichaam nee zegt' van Gabor Maté is een wereldwijd bekend standaardwerk over de onlosmakelijke koppeling tussen lichaam en geest. Nu eindelijk in het Nederlands vertaald! Gabor Maté houdt ons in 'Wanneer je lichaam nee zegt' ('When the Body says No') een confronterende spiegel voor, waardoor we gaan inzien dat verborgen stress desastreuze gevolgen voor onze gezondheid kan hebben. Wanneer we geen nee durven zeggen tegen onze door stress geregeerde manier van leven, zal ons lichaam dat uiteindelijk voor ons doen. We raken uitgeput en ontwikkelen onder andere hart- en vaatziekten, artritis, kanker en MS. Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en aan de hand van vele voorbeelden en verhalen uit zijn eigen huisartsenpraktijk en zijn werk in de palliatieve en verslavingszorg, geeft Maté antwoord op vragen over de rol die de mind-bodyconnectie speelt in het ontwikkelen van lichamelijke en geestelijke ziektes. Hij geeft overtuigend bewijs voor deze link en laat bovenal zien dat wij allemaal de wijsheid bezitten om onszelf te helen: als het lichaam nee zegt ...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.